Am omorat un peste

Ma stiu de mult ca si criminal in serie, am la activ mai multe gaini, vreo 3 porci si 2 vitei, dar saptamana trecuta a fost prima data cand am asasinat un peste.

Nu mai mancasem de vreun an un peste adevarat (nu prea ma omor dupa cel oceanic) asa ca mi-am luat inima in dinti si am mers la o pescarie, in speranta ca o sa mi-l si curete.  Din pacate vanzatorul nu a binevoit asa ca m-am trezit cu o bunatate de peste viu de vreo 2 kg in punga.  Il luase el din apa dar ma gandeam ca e lesinat, asadar am avut o mare surpriza cand in mijlocul unei treceri de pietoni s-a smucit punga, de am crezut ca vrea sa mi-o fure cineva :)

Ajuns acasa, am pus pestele intr-un lighian mare in cada si  am inceput documentarea. Dupa o asa lunga pauza am zis ca trebuie sa iasa musai bun. Dupa ce am studiat diverse retete am zis ca il fac pe pat de ceapa, mai ramanea problema asasinatului. Caut pe net cum se curata un peste si nu prea gasesc rezultate utile, asadar o sun pe mama. Imi zice ca tre sa-i tai capu, sa-i scot matele si sa-l curat de solzi. In principiu simplu, insa dau cu unghia si nu agat nici un solz, deacu ma gandeam ca m-a pacalit vanzatorul si mi-a dat alt fel de peste :) , apoi.. de unde tai capul? Am hotarat sa astept intariri . Cand a aparut sor-mea l-am luat in mana sa-i arat minunea, si a sarit improscand peste tot :)

La sfatul mamei am pus pe masa mai multe ziare (macar la asta sunt bune revistele publicitare) si l-am ucis taindu-i capul fix dupa urechi, chiar nu ma asteptam sa curga aiba atata sange . Sor-mea s-a oferit sa-l curate de solzi asa ca am avut timp sa reflectez la fapta. Mare surpriza a fost cand dupa vreo 10 minute am vazut capul miscandu-se :) , dar intr-un final s-a linistit si a ajuns din nou in apa, pentru a deveni supa.

Dupa ce a fost curatat, am taiat vreo 3 cepe si am facut un patut moale, printre ceapa am mai pus si niste praz. Am asezat pestanul deasupra si l-am ornat frumos cu rosii si frunze de praz, si l-am dat cu toate cele (rozmarin, piper, chili, sare, usturoi, oregano, boia dulce, cam tot ce am avut prin casa :) ) , l-am imbatat cu putin  vin si l-am dat la cald vreo ora, pentru ca era frig in casa si ma temeam sa nu raceasca.

Cam asa arata inainte de sauna pentru dupa nu a mai avut nimeni rabdare sa-l pozeze :

Cam asta fu povestea pestelui, am incalecat pe o sa … :)

 

7 thoughts on “Am omorat un peste”

  1. Sper ca a fost tot atat de bun pe cat de frumos arata! Mie imi curge apa-n gura! L-ati ”aranjat” ca la carte si crede-ma, fara falsa modestie, pot sa spun ca ma pricep fiindca imi place sa gatesc si am un nr. impresionant de ore in bucatarie. Daca a fost bun, poti sa spui ca ti-ai mai descoperit un talent printre multe altele. Chiar as vrea sa stiu, n-am gatit pestele cu vin niciodata.

    1. In genere se foloseste vin alb pentru carnea alba, insa mie nu prea imi place, asa ca nu are rost sa cumpar doar pentru friptura.
      Oricum vinul e bun in toate :)
      A iesit extrem de bun (posibil si din cauza ca nu mai mancasem de mult), si fiind marisor, nu au fost multe oase asa ca placerea a fost maxima :D
      Chiar imi face placere sa fac mancare, problema e la spalat vasele.

  2. A, si inca ceva. Cineva sa le arate si celor de la firma aia cu MacWrap-ul cum trebuie sa arate o mancare!

  3. Multumesc pt. reteta, chiar o sa o fac si cu vin si sunt sigura ca o sa le placa alor mei. O sa o numesc ” peste imbatat”.

  4. Am facut reteta de ” peste imbatat” sau” peste beat” si pe legea mea chiar ca e buna. Iti sugerez sa incerci candva pestele cu fructe (banane si mere) sau cu ghimbir si verdeturi. Crede-ma, o sa fii uimit si tu si fetele tale ce deliciu. Cand te hotarasti, cere-mi reteta. Si-asa nu credeam vreodata ca o sa fac schimb de retete cu un baiat desi, totusi cei mai buni si recunoscuti bucatari sunt barbatii. Si nu te mai lauda cu instinctele tale criminale ca nu te crede nimeni. Stii ce te-a dat de gol? Cand l-ai vazut ca misca, te-ai cam…inmuiat.

    1. Am facut intr-o zi un fel de mancarica de pangasius cu cuburi de mere in sos tomat. A iesit ceva interesant, i-a placut pana si prietenei, care nu prea se omoara dupa pangasius :)
      Oi fi eu milos, dar e o linie care trebuie trasa intre animal dragut si mancare :)
      Mielul ar fi singurul animal de pe langa casa care mi-a scapat momentan. nu ma lasa bunicul cand avea oi, pentru ca spunea ca moare greu ca-s milos :)

  5. Ti-am spus ca m-am prins ca ”talentul” asta nu-l ai (de criminal). Una e sa-ti faci datoria de barbat si alta e sa-ti si placa. De altfel mi se parea incompatibil cu felul tau de a fi. Te sfatuiesc nici sa nu incerci vreodata sa tai miel sau ied fiindca s-ar putea sa nu-ti mai revii. Am asistat in copilarie la asa ceva fara sa vreau (bunica avea capre) si nu mi-a disparut nici acum din minte plansetul acela sfasietor, ca de copil mic, dinainte de taiere. As prefera sa mor de foame decat sa mai asist la asa ceva. Unchiul meu, cel care a taiat iedul, mi-a marturisit acum la batranete, ca a fost prima si singura data cand a facut asta si ca n-ar mai face-o pt. nimic in lume. Asa ca mai gandeste-te. In privinta pestelui Pangasius, e un peste delicat fara nici un fel de proprietati nutritive, dar pe care il cumparam motivati de pret, dar daca stii sa-l gatesti macar ai satisfactia ca ti-ai incantat papilele gustative. Mai fa-le fetelor tale ”surprize” de-astea ca aduc si ele bucurie…pe masa.

Leave a Reply to Cristina Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *