Comparatita

“Comparatita”  este boala de care sufera tot mai multi oameni, si se manifesta prin compararea permanenta cu alte elemente ale societatii, atat reale cat si imaginare.  In principiu este o forma cronica a invidiei, care ori amplifica ori cauzeaza depresia.

E relativ normal sa te compari cu cei din jur, dar trebuie sa-ti alegi cu grija etaloanele.

Am intalnit des copii reprosandu-le parintilor ca nu le cumpara cutare si cutare, sau nu le dau suficienti bani de cheltuiala, comparandu-i cu parintii bogati ai unora din prieteni. Este clar ca nu exista o solutie de iesire din aceasta situatie, care se poate doar inrautati. In schimb daca s-ar compara cu cei cu aceiasi stare sociala/finanaciara, ar vedea ca probabil o duc mai bine.

Insa de cele mai multe ori ‘bolnavii’ sunt pur si simplu indusi in eroare de etalon, ori nu au suficiente date despre acesta, ori respectivul incearca sa-si creeze o imagine mult mai buna decat realitatea.

Scriam intr-un post despre realitatea filmelor. Foarte multe persoane se compara cu personajele din filme, si este foarte greu sa inclini balanta. Toti au niste relatii perfecte, au joburi perfecte, au casa aia mare  frumos mobilata cu piscina in spate  si garaj cu 3 masini. Iar daca nu realizezi ca este doar fictiune, esti ca si pierdut.

Fericirea nu consta nici in saracie, dar nici in bogatie, ci in nivelul etaloanelor cu care ne comparam. Daca le alegem inteligent, avem sansa sa fim fericiti si sa evoluam.

Un film  interesant legat de subiect ar fi The Joneses.

P.S. nu am nici o idee daca exista asa un termen, mie mi-a venit pe limba in cadrul unei discutii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *